תודעת שפע היא גישה מחשבתית שמתמקדת בהכרת והאמונה בשפע האפשרויות, המשאבים וההזדמנויות שיש לכל אדם, ושיש להשקיע בהן כדי להצליח ולפרוח. במחקרים פסיכולוגיים ותחום ההתפתחות האישית, התודעה הזו נחשבת כדרך לחיות חיים מלאים יותר, בהן אדם מפנה את תשומת הלב לעושר הפנימי והחיצוני במקום למחסור.מחקרים בתחום מצביעים על הקשר בין תודעת שפע לבין הצלחה אישית, רווחה נפשית ומוטיבציה. למשל:
כמובן, יש מקום לדעות ביקורתיות, ומדענים מסוימים טוענים שהתמקדות ב"אמונה" בשפע, מבלי לשים דגש על עבודה מעשית וצעדים מוחשיים, לא תמיד יכולה להוביל לתוצאות טובות או פרקטיות.
תת-המודע ותודעת שפע הם שני נושאים מרכזיים בהתפתחות האישית, והם קשורים זה לזה באופן עמוק.תת-המודע הוא החלק במוחנו שאחראי על תהליכים אוטומטיים, רגשות, זיכרונות ודפוסי התנהגות שאינם תמיד מודעים לנו. הרבה מההחלטות והאמונות שלנו נובעות מהמוח התת-מודע, ושם נטמעים גם הדפוסים שמעצבים את חיינו. למשל, אם יש לאדם דפוסים תת-מודעים של פחד ממחסור או כישלון, הם יכולים להשפיע על הדרך בה הוא מגיב להזדמנויות כלכליות או אישיות.תודעת שפע מתארת את המצב המנטלי שבו אדם מאמין שיש לו את כל המשאבים הדרושים כדי להשיג את מטרותיו, ושיש שפע של הזדמנויות והצלחה בעולם. מדובר בגישה חיובית שמעודדת את האדם לפתח אמונה פנימית שאין חוסר, ושיש מספיק לעולם כולו. אנשים בעלי תודעת שפע לא רואים את העולם כמרחב מוגבל שבו יש "חלקים מצומצמים", אלא הם מאמינים שההזדמנויות וההצלחות אינן נגמרות.הקשר בין תת-המודע לתודעת שפע:תת-המודע משחק תפקיד מרכזי בהשגת תודעת שפע. אם לאדם יש תכנים תת-מודעים של פחד, דאגות או אמונות מגבילות, הם עשויים למנוע ממנו לפתח תודעת שפע. כדי לשנות את תודעת השפע, יש להכיר את הדפוסים התת-מודעים האלה ולהתמודד איתם. טכניקות כמו דמיון מודרך, מדיטציה, ניתוח אמונות מגבילות ושימוש בעקרונות של פסיכולוגיה חיובית מסייעות לשנות את התת-מודע ולפתח גישה של שפע.לסיכום, תת-המודע יכול להוות מחסום או מנוע לשינוי, ותודעת שפע דורשת שינוי בתפיסות המנטליות שמקורן בתת-המודע כדי לאפשר לאדם להשיג חיים מלאים ומספקים.